Alpha 9 aangekomen bij Intercity Bike

28-05-2022 14:03:52
0 Reacties

Daniel Fenn was zo trots op zijn nieuwste velomobiel dat hij vond dat Ymte van Intercitybike die 2 meter lang is en tot nu toe met een schoenlepel in zijn velomobielen ingepast moest worden  nu eens een fiets moest hebben waar hij gewoon ruim in past. En met recht want het is hem gelukt een velomobiel te maken die voor mensen van 2 meter lang ruim zit en zelfs de keuze laat met schoenmaat 48 met 170 mm cranks te rijden. Vorige week was het zover en kon de "himmelblaue" A9 opgehaald worden bij Daniels woon- en werkplaats in Zuid Duitsland.

De fiets wordt aangemeten door de meester zelf.

Wat meteen opvalt is dat de fiets enorm groot is in vergelijk met andere velomobielen. Dit geeft een ongekend ruimtegevoel ook als je 2 meter lang bent en de verrassing is dat dit niet ten koste van de snelheid gaat. Blijkbaar is de aerodynamische vorm zo gunstig dat het grotere oppervlak daarmee (ruimschoots) wordt gecompenseerd.

Wat verder opvalt aan de fiets is de fraaie afwerking met magnetische deksels voor de neus en voor de wielassen waardoor je ondanks de dichte wielkasten toch nog gemakkelijk de voorwielen kunt demonteren.

De fiets heeft "pantzerlenkung", tankbesturing met 2 fraaie koolstof handels links en rechts van de stoel. Dat is even wennen maar de fiets stuurt heel neutraal, ook bij zijwind. Je kunt de remmen links en rechts onafhankelijk van elkaar bedienen, ook wennen maar bij remmen in de bocht kun je nu voorkomen dat het dan weinig belaste binnenbochtwiel blokkeert.

Alle ontwerpkeuzen hebben natuurlijk voor- en nadelen. De fiets is met zijn 81 cm zo breed dat je er in Nederland naar keuze mee op de rijbaan mag fietsen. Dat hij groter oogt is dan ook prettig. Toch is het vaak meer ontspannen rijden op het fietspad en dan is de grootte weer geen voordeel, net als in je schuur of als je hem in een auto mee wilt nemen.

De luchtweerstand van een velomobiel wordt naast het frontaal oppervlak vooral bepaald door grote verstoringen in de vorm, dat zijn bijvoorbeeld de open voorwielkasten en je hoofd. Deze fiets heeft daarom dichte voorwielkasten en door de grote bolle neus zit je hoofd voor een belangrijk deel uit de wind. Voordeel daarbij is ook minder wind in je gezicht zonder dat je een vizier hoeft te gebruiken maar ook hier weer, het zicht op de weg is weer veel minder en dat is vooral op fietspaden wel even wennen.

De fiets is een persoonlijk geschenk van Daniel aan Ymte, maar we willen graag iedereen die daar zin in heeft de gelegenheid geven de fiets te komen bekijken en alle hier nog niet genoemde interessante details te ontdekken. En als je past mag je ook een proefrit maken. En als je helemaal enthousiast bent kun je de fiets ook hier bestellen.

Spreekt het concept je aan maar ben je geen reus van 190-200 cm dan kun je bij onze collega's van Velomobiel.nl terecht, die hebben de M9 staan, een fiets naar hetzelfde idee, net zo breed en lang maar iets minder hoog.

Hieronder een paar impressies en een vergelijk met de df-xl.

 

 

 

 

 

 


Reacties(0)


InterCityBike
Koperweg 3
8251 KA Dronten

tel: (0031)321-340928
info@intercitybike.nl

KVK 60441569
BTW NL116652743B01
IBAN NL12 INGB 0006 4560 27
BIC INGBNL2A
Paypal info@intercitybike.nl